Pizza is één van bekendste gerechten in de hele wereld. Overal waar je op vakantie gaat, in bijna elk restaurant of café, staat er wel een pizza op de menukaart. Oorspronkelijk komt de pizza uit Italië, maar er zijn tegenwoordig genoeg andere landen die hun eigen variant op de originele pizza kennen. Toch wordt er vaak gezegd dat de Italiaanse pizza de beste pizza van de wereld is en daar zijn de Italianen erg trots op. Maar wat zit er allemaal in en op een pizza en hoe wordt een pizza gemaakt?

Pizza in Nederland

In Nederland is pizza een zeer populaire optie als avondmaaltijd. Er zijn veel restaurants die pizza op hun menu hebben staan, maar ook ketens die eten bezorgen, kiezen vaak voor pizza omdat dit nou eenmaal een populaire optie is voor de Nederlander. Waar in Nederland je ook komt, er is altijd wel een pizza te vinden. Zo scoor je snel een lekkere pizza Haarlem, maar ook in kleinere steden en dorpen is een pizzabezorger vaak de eerste die je tegenkomt. Bekende pizzeria’s in Nederland zijn de New York Pizza en Dominos, maar er zijn nog veel meer restaurants en cafés die hun tijd steken in het bakken van pizza’s. 

Bereidingswijze van de pizza

Pizza bestaat uit gebakken deeg met een laag saus, kaas en verschillende andere ingrediënten die daar naar eigen voorkeur en behoefte bovenop kunnen. De oorsprong van pizza kan worden teruggevoerd tot de oude Romeinen, hoewel de moderne versie van pizza die we vandaag de dag kennen, afkomstig is uit Italië. Er zijn tal van verschillende soorten pizza’s, met allerlei combinaties van toppings en sauzen. Dit maakt de pizza zo populair, want ongeacht of je nou vegetarisch bent of bepaalde soorten eten niet lust, kun je altijd wel een pizza krijgen die aansluit bij jouw voorkeuren. Origineel wordt een pizza gemaakt in een speciaal daarvoor ontwikkelde pizzaoven. Deze ovens worden op een hoge temperatuur gebracht voordat de pizza erin gaat. Daarna wordt de pizza in de oven gelegd. De ovens zijn meestal van steen en daarom kan de pizza er zonder problemen op worden gelegd. Na enkele minuten in de oven gelegen te hebben, is de pizza klaar om opgegeten te worden.