Doet de geur van gegrild vlees je watertanden? Dan ben je bij ons grill restaurant in Waalwijk aan het juiste adres, want we houden van barbecueën! In Nederland wordt de grill- of hij nu op gas, elektriciteit of houtskool werkt – gemiddeld dertien keer per jaar aangestoken. We menen dat er nog ruimte voor verbetering is. Voor ons is grillen echter meer dan alleen een worstje op de grill leggen. Het plezier van barbecueën begint met de aankoop van heerlijke barbecueproducten, de bereiding met de juiste kruiden en specerijen voor het barbecueën en barbecuekruidensets, het aansteken van de barbecue en het daaropvolgende barbecueplezier – idealiter in een gezellige ronde met vrienden en familie.

De geschiedenis van het grillen

Waarom barbecueën we eigenlijk? Wat een vraag. Want het smaakt natuurlijk heerlijk! Maar waar komt grillen vandaan? Sinds wanneer in de geschiedenis barbecueën mensen en wijden ze zich elk jaar met verve aan het sissen en grillen boven gloeiende kolen. Aangenomen wordt dat het omgaan met vuur een natuurlijk oerinstinct is dat de mensheid al duizenden jaren vergezelt en dat nog steeds diep in ons geworteld is. Op zijn minst kan worden gezegd dat de ontdekking van vuur de beslissende vonk was. Zonder vuur zou samen rond een hete haard zitten en een heerlijk stuk vlees grillen – toen net als nu – helemaal niet mogelijk zijn geweest. Door de geschiedenis heen heeft de bereidingswijze van het grillen van vlees boven een vuur ons vergezeld.

Oorsprong en herkomst: de huidige grill

Pas in de jaren 1950 hebben de Amerikanen de barbecue op de Nederlandse culinaire kaart gezet. De uitvinder heeft hier een niet onbelangrijke bijdrage geleverd. De uitvinder trotseerde het weer en zette de eerste grill eenvoudig in elkaar met materialen van zijn werkgever “Weber Brothers Metal Work”. Dit was de geboorte van de bekende Weber barbecue. De grill wakkerde het enthousiasme voor barbecueën aan bij de Amerikanen, die op hun beurt barbecueën meebrachten naar Nederland tijdens de bezetting. Steeds meer mensen raakten gecharmeerd van het plezier van de barbecue en stoken sindsdien in het weekeind thuis in de tuin of op het balkon de barbecue op. Het enthousiasme voor het genot van een sappig stuk gegrild vlees zal in de toekomst ongetwijfeld blijven oplaaien.