Veel saunacomplexen zijn in het bezit van een Finse sauna, wat een cabine is met een temperatuur van ten minste tachtig graden Celsius waardoor het onderliggende spierweefsel van je huid bereikt wordt. Zo heeft een Finse sauna een optimaal effect en kun je genieten van de verwarmende, ontspannende effecten. Waar komt dit fenomeen vandaan en hoe kun je er het beste gebruik van maken?

Waar komt een Finse sauna vandaan?

Een Finse sauna heeft dus een temperatuur van minstens tachtig graden Celsius, zodat de warmte tot diep in de huid doordringt en ook het onderliggende spierweefsel bereikt. Het zal niet verbazen dat deze techniek in Finland is ontdekt, meer dan duizend jaar geleden. De precieze ontdekking is echter niet vastgelegd. De Finnen gebruikte het vroeger als toevlucht voor de kou buiten, terwijl het tegenwoordig ter ontspanning dient. Er werden eerst kuilen gegraven en stenen verwarmd, zodat het lekker warm was in de cabine. Verder in de tijd werden de Finse sauna’s pas gebruikt vanwege gezondheidsredenen, zoals dat vandaag de dag nog steeds zo is.

Hoelang moet een bezoekje aan de Finse sauna duren?

Het wordt aangeraden om tussen de acht en vijftien minuten in een Finse sauna te verblijven, maar je kunt het beste zelf aanvoelen wanneer jouw lichaam er genoeg van heeft. Wanneer je langer dan een kwartier in deze sauna blijft zitten, stijgt je lichaamstemperatuur tot koorts niveau, wat een slecht gevoel en schade aan je lichaam teweegbrengt. Blijf dus niet langer dan vijftien minuten zitten en luister goed naar je eigen lichaam.

Waar moet je zitten voor een optimale ervaring?

Bij elke sauna geldt dat meer naar beneden zitten voor een lagere temperatuur zorgt. Bij een Finse sauna is er overigens sprake van een plafondtemperatuur van tachtig graden, wat dus de temperatuur is die is gemeten bij het plafond van de cabine. Warmte stijgt namelijk naar boven, waardoor de bovenste planken warmer zijn dan de onderste. Kies dus zelf welke temperatuur het beste bij je past om een optimale ervaring te creëren.
Wil jij de Finse sauna zo snel mogelijk uitproberen om te ontspannen in de warmte? Bezoek dan eens de Finse sauna van Elite Wellness.