Het kan erg leuk zijn om een eigen boot te hebben. Je kunt hiermee op vakantie gaan zonder daar iets voor te hoeven voorbereiden. Natuurlijk moet je wel vrij nemen van je werk, maar je hoeft niets te boeken of te reserveren. Het is dan ook erg fijn om over je eigen boot te beschikken. Wel is het van belang om er rekening mee te houden dat er veel kosten komen kijken bij het hebben van een eigen boot. In deze tekst vind je enkele voorbeelden van kostenposten waar je als booteigenaar mee te maken hebt. 

Het onderhoud van de boot

Iedere boot heeft onderhoud nodig. Het is wel erg verschillend in welke mate dit nodig is. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je rekening houdt met het materiaal waarvan je boot gemaakt is. Is deze van polyester, dan zal er relatief weinig onderhoud nodig zijn. Echter, heb je een houten boot, dan is de kans groot dat je deze bijna jaarlijks op het droge zult moeten takelen om de lak en de laag van antifouling onder aan de boot bij te werken. Doe je dit niet, dan zullen er binnen de kortste keren rotte plekken ontstaan in je boot. Als je boot uit het water gehaald moet worden, is de kans groot dat je behoefte zult hebben aan een jachttransport door Jachtmakelaar Kappers

De ligplek van de boot

Het hebben van een eigen boot is erg fijn, maar hier komen zoals eerder benoemd wel veel kosten bij kijken. Iets waar veel mensen niet bij stilstaan, is het feit dat je op de momenten dat je de boot niet gebruikt ook kosten maakt voor de boot. Zo moet de boot bijvoorbeeld het hele jaar door ergens liggen. Indien jij zelf geen plek hebt waar je je boot het hele jaar door kunt aanmeren, is het noodzakelijk om zo’n plek te huren. Dit kan flink in de kosten lopen, afhankelijk van hoe groot je boot is en op welke plek je de boot wilt neerleggen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, want dit bezorgt je namelijk een hoop extra vaste lasten. Als je dit niet doet, kan dat een vervelende verrassing zijn.